Prowadzenie lokalu gastronomicznego: o czym należy pamiętać? 

Zarówno założenie, jak i prowadzenie lokalu gastronomicznego, wymaga od pomysłodawców dużo cierpliwości oraz zapasu gotówki i wolnego czasu, który trzeba będzie przeznaczyć na przygotowanie lokalu na przyjęcie pierwszych gości. Przystosowanie pomieszczenia według ogólnie ustanowionych wymogów, nie jest jednak tak łatwe, jak mogłoby się wydawać osobom, których to zadanie nie dotyczy. O czym więc należy pamiętać, przygotowując lokal gastronomiczny

Jak dostosować lokal gastronomiczny do obowiązujących wymogów prawnych? 

Każda restauracja, bar czy kawiarnia muszą liczyć się z pewnymi wymogami prawnymi, które należy spełnić w celu uzyskania pozwolenia na działanie lokalu. Najważniejsze z wymogów, dotyczą przede wszystkim bezpieczeństwa i higieny pracy. W ogólnie ustalonych rozporządzeniach określone zostało:

  • poziome umiejscowienie pomieszczeń, 
  • minimalne wymiary pomieszczeń (długość, szerokość oraz wysokość),
  • ilość okien umożliwiających dostęp światła dziennego, 
  • temperaturę pomieszczeń,
  • sposoby wentylacji pomieszczeń,
  • rozmieszczenie oraz ilość toalet. 

Choć od niektórych z ustalonych odgórnie wymogów takich jak np. wielkość pomieszczeń czy ich wysokość, większość właścicieli lokali gastronomicznych może odejść, wymagana jest zgoda Państwowej Inspekcji Sanitarnej, która odpowiada za kontrolę i zezwolenie na otwarcie i korzystanie z lokalu gastronomicznego. Dlatego też, przygotowując lokal gastronomiczny musimy zwrócić uwagę właśnie na wymogi określone i kontrolowane przez sanepid. 

Wymogi ekonomiczne 

Lokal gastronomiczny, a dokładniej mówiąc jego funkcjonowanie, określone jest nie tylko przez wymogi prawne, ale także ekonomiczne. Wymogi te są zmienne w zależności od rodzaju działalności tj. inne określenia będą dotyczyć przydrożnego zajazdu, a inne malutkiej restauracji umiejscowionej w okolicy rynku. Warto zwrócić uwagę na otoczenie, w którym pojawić ma się nasz lokal gastronomiczny, ponieważ to właśnie najbliższe sąsiedztwo restauracji czy baru może mieć wpływ na jego sukces i utrzymanie na rynku.