Dlaczego warto zakupić kominy stalowe w Warszawie?

Kominy stalowe z Warszawy są konstrukcjami stosowanymi w dwojaki sposób: samodzielnie oraz jako wkład kominowy. Kominy wykonane ze stali przeznaczone są do odprowadzenia wszystkich zanieczyszczeń zarówno z kotłów gazowych, jak i kondensacyjnych. Można je wykorzystać zarówno w nowoczesnych, jak i remontowanych budynkach. Jakie zalety mają kominy stalowe z Warszawy https://mkzary.pl/regiony/kominy-stalowe-warszawa/?

Jakie są rodzaje kominów stalowych?

W sklepach dostępne są kominy jedno- i dwuwarstwowe. Do konstrukcji stosuje się najczęściej stal szlachetną kwasoodporną, która zawiera domieszkę niklu, chromu lub tytanu. Dzięki temu stal jest niezwykle wytrzymała i nie reaguje na zmienne warunki atmosferyczne. Kominy stalowe z Warszawy można podłączyć zarówno do kominków, jak i do kominków na paliwa stałe. Do kominów w starych budynkach najlepiej jest stosować wkłady kominowe jednościenne. Natomiast w przypadku nowych budynków stosowane są dwuścienne wkłady kominowe montowane na zewnątrz budynku.

Kominy jednościenne

Kominy stalowe jednościenne są bardzo podobne do sztywnych wkładów kominowych. Różnią się od nich sposobem oparcia i mocowania. Wyposażone są w uchwyty mocujące oraz podparcie i obudowę dachu – stosowane na zewnątrz.

Gdy stosowane są wewnątrz, to wyposażone są w uchwyty mocujące oraz podparcia na obudowie dachu. Gdy rury montowane są wewnątrz komina, to łączone są za pomocą obejm zaciskowych, a komin dodatkowo ocieplony jest wełną mineralną, która tworzy izolację. Gdy chcesz zwiększyć efektywność ogrzewania, to nie należy dawać izolacji. Pamiętaj, że wtedy musisz zachować 30 cm odstęp między palnym elementem konstrukcji a przewodem kominowym.

Kominy dwuścienne

Montowane są wyłącznie na zewnątrz domu. Tego rodzaju komina nie jest podłączony do istniejącego komina spalinowego ani wentylacyjnego. Wyposażony jest najczęściej w wyczystkę i odprowadzenie kondensatu.Niezależnie, który komin stalowy z Warszawy wybierzesz, to pamiętaj o właściwym dostosowaniu urządzenia grzewczego.